5. 1. 2012

Rjú Murakami – V polévce miso

Už dlhšiu dobu si hovoríte: Už som presýtený domácou či západnou literatúrou a konečne (zasa) mám chuť na nejaké dielo od japonského autora? Mám chuť na niečo absolútne netypické až šokujúce pre toto prostredie? Mám chuť na zmes erotiky, akcie, napätia? Tak táto kniha je presne pre vás. Pobaví? – nie! Ale za to ju zhltnete za pár dní. Sčítanejší jedinci, za niekoľko hodín.


Nebudem tu zdĺhavo opisovať knihu a autora, rovno skočím k samotným postavám a deji, pretože popisovať niečo k tejto knihe (hl. dej) je ako dať si rovno vytrhať v knihe náhodné stránky...
Kniha nemá niekoľko mini kapitol ako je to u väčšiny kníh, ale skladá sa z troch hlavných častí, ktoré na seba dejovo nadväzujú. Každá je však starostlivo ukončená, aby ste sa dozvedeli všetko až v správny čas. V prvej časti sa zoznámime zo základným dejom, zápletkami a postavami, informáciami, ktoré nám zo začiatku vôbec na nič nenadväzujú a dávajú nám neucelený celok. V druhej časti sa prehlbuje a potvrdzuje paranoja Kendžiho, samotný dej. Koniec tejto kapitoly sa ukončí tak napínavo (ale zároveň to podstatné, čo nás zaujíma, neprezradí), že proste nemôžete prestať a musíte čítať ďalej. A v poslednej časti nastáva samozrejme rozuzlenie deja. Trošku zvláštne, dosť symbolické i s jemne otvoreným koncom, možno trošku budete musieť premýšľať, ale inak skvelé a nečakané zakončenie.

Postavy: 
Kendžitypický Japonec. Má 20 rokov. Býva v štvrti Meguro. Zarába si vodením zahraničných turistov po sex baroch.

Frank - prototyp Američana. Nič čo vieme o Frankovi nie je isté. Klame od začiatku až ku koncu.

Džun – priateľka Kendžiho. Vždy ochotná pomôcť, podporiť a racionálne jedná voči Kendžiho začínajúcemu paranoickému mysleniu.

Dej:
Kendži, náš hlavný hrdina, typický Japonec si zarába tým, že vodí cudzincov po Japonských kluboch. Nejedná sa len tak o nejaké kluby ale sú to kluby kde sú ponúkané sexuálne služby, čiže vodí cudzincov po SM baroch, erotických masážach, strip baroch atď. A to, že tieto služby sú veľmi výnosné dokazuje aj to, že Kendži si za takéto vodenie necháva platiť. Samozrejme ak treba tlmočníka z japončiny či angličtiny, keďže Kendži ovláda oba jazyky, tak opäť musí turista zaplatiť.
Raz mu zavolá americký turista, Frank, ktorý by bol rád ak by mu Kendži poukazoval nejaké tie bary. V ten istý deň si Kendži číta o zavraždenej stredoškoláčke – pôvodne si myslíme, že tento článok nie je vôbec dôležitý ale neskôr zistíme, že je dôležitý až moc. Dohodnú sa, že Frank je sám a bude ho sprevádzať cez sviatky a počas Silvestra – dôležitý bod počas čítania.
Keď sa stretnú v bare a debatujú kde vlastne začnú, Frank prezrádza, že prišiel do Japonska kvôli licenčnej zmluve na radiátory značky Toyota, ktoré dováža. Tu nastáva podozrenie Kendžiho, že predsa musia mať vianočné voľno a nezdá sa mu ani oblek, v kt. Franka vidí a hotel, v kt. býva. Ale necháva to tak.
Ako prvé navštívia bary v Kabukičó, pretože podľa sprievodcu je tam najviac barov. Ako prvý klub si vyberú ten, kde dievčatá obsluhujú len v spodnom prádle – lingerie klub. Tu sa stretávajú s Rie, Reikou, s kt. si dáva Frank lekciu japončiny. Nahlas vyslovuje japonské slová – samozrejme všetkých pobavil tento srandovný gaidžin, ako ho volajú po celú knihu. Na konci tohto všetkého zaplatí Frank s bankovkou, kt. má na sebe škvrnu, kt. vyzerá ako zaschnutá krv. Kendžimu to opäť vŕta v hlave.
Ďalšou zastávkou bola peep show, pretože Frank chce vidieť už dievčatá bez prádla. Ale cestou do tohto klubu uvidia aj požičovňu áut značky Toyota a Frank sa ani nezaujímal. To bol ďalší bod čo začal vŕtať v hlave Kendžimu. A hneď na to mu to vŕta v hlave tak, že si prepája vraždu stredoškoláčky, kt. zobrali vš. peniaze (a bola tam aj tá spomínaná škvrna), a Frank nimi platil; autá o ktoré sa vôbec nezaujíma. Všetko si to prepojil a začal Franka podozrievať. Tak zavolá svojej priateľke Džun, aby ho ukľudnila. Tak mu poradí, aby sa s nim vyfotil v purikure a potom jej fotku ukázal a ona ho posúdi či je naozaj taký nedôveryhodný. Celá táto prvá časť sa nakoniec skončí tak, že sa podejú do odpaľovacieho centra kde si odpália zopár loptičiek. Tu však trošku Franka rozčuľuje bezdomovec, ku ktorému chce privoňať a vzápätí sa mu hnusí. V ďalšej kapitole sa dozvieme, že tento bezdomovec bol nájdený upálený...  

Ak si myslíte, to je všetko? A čakáte omnoho viac, verte, že sa dej poriadne zamotá a rozbehne. Aj tento dej z prvej časti, ktorý som trošku naznačila, už ďalej neprezradím, jednak by som musela napísať všetky detaily a v podstate popísať celú knihu, pretože ďalej by ste nechápali súvislosti – je to typ knihy, kde vynecháte nejaký detail a už nerozumiete celku. A jednak, aby mal zmysel túto knihu ešte čítať. Keď však zistíte, že Frank naozaj nie je len obyčajný sexuchtivý americký turista a tak trošku je Kendžiho podozrenie pravdivé, dej je natoľko napínavý, že vyvrcholenie je o to zaujímavejšie. Veľa zábavy tu však nehľadajte, nie je to kniha na voľné čítanie ani kniha pred spaním. To neznamená, že kniha nie je dobrá, práve naopak. Je plná zvratov, zdravej paranoje a ani neviete ako a ste u konca. A na konci si s ukľudňujúcim povzdychom (že vám sa nič nestalo) poviete, bolo to super ale ten zvláštny symbolický koniec...  

Ukážka z knihy:
"V anglicky psaných průvodcých po Japonsku, které používají hlavně Američané, se píše, aby v žádném případě nejedli v hotelu nebo restauraci. Poblíž určtitě bude nějaký fast food, tak si tam dejte hamburger. A pokud si objednáte pivo v hotelové restauraci nebo baru, upíjejte ze sklenice klidně i celou hodinu. Vyhýbejte se kávě, protože to je neuveřitelně drahá. Pokud si přejete na vlastní kůži okusit nesmyslné ceny v restauraci luxusního tokijského hotelu, objednejte si z nápojového lístku čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu. Nedivte se však, vás sklenice tekutiny vymačkané z obyčejných pomerančů, kterou skladují v honosné skleněné chladničce, přijde v lepším na osm, v horším nezřídka i na patnáct dolarů."

Môj osobný názor:
Kniha je skvelá, dobre a pútavo sa číta. Hoci je cítiť počas celého čítania prílišnú inklinovanosť autora voči západu – jeho postoje, názory ale predovšetkým určitý odpor voči Amerike. Je tu možné vidieť celkový postoj Japoncov voči Amerike, ako vidia cudzincov (gaidžinov), ktorý prídu do ich krajiny, čo sú veľmi časté pasáže v texte, zároveň vzácne informácie ako sa tieto dva svety (západ X Japonsko) vidia navzájom. Niektoré pasáže v knihe, konkrétne akt vraždy, je tak neznesiteľný a detailný, že aj dospelá osoba má problém to trošku predýchať. V tomto prípade by som ju neodporúčala mladistvým. Taktiež odporúčam knihu skôr pre mužské publikum, keďže v knihe sa občas nachádzajú aj pasáže so strip klubov kde sa „ukazujú“ dievčatá a preto sa to vám bude skôr páčiť.
Počas celej knihy máte pocit, akoby ste boli v postave Kendžiho; vnímate svet jeho očami, cítite jeho paranoju. Zároveň však sú určité momenty, kedy zasa chápete aj Franka a jeho pocity. Takže je to tá správna zmesica pocitov a obáv.
Celá kniha sa točí okolo sexu a erotiky, čo je úplne netypické pre Japonsko. Je tu nový náhľad na Japonsko, je skazené, plné obáv, krvy, sexu(chtivosti), žien a špiny. Nie je to typický náhľad na Japonsko ako ho poväčšinou poznáme, samé geiše, samuraji a všetci, tí dobrí, nakoniec zvíťazia. Táto kniha je iná a preto skvelá. Nesmieme si však Japonsko predstavovať zasa len v tomto svete a podľahnúť ilúzií, že je Japonsko len také.


Nakladateľstvo : Argo
Rok vydania : 2008
Počet strán : 203 str.
Jazyk : český
Preložil: Jan Levora

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára