20. 12. 2011

Byousoku 5 cm – Ókašó

Recenzia na čerešňové kvety...


Rýchlosť, ktorou padajú čerešňové kvety je 5 cm za sekundu.

Takaki sa musel už od dectva sťahovať. Mohli za to jeho rodičia, ktorý sa museli neustále sťahovať buď za prácou alebo lepším bývaním. Pár mesiacov po tom čo sa Takaki presťahoval do Tokya, prisťahovala sa aj jeho budúca kamarátka Akari. Obaja boli veľmi krehké deti a okamžite sa spratelili. Radšej trávili voľný čas spolu v knihovne ako niekde vonku. Obaja milovali padanie lístkov čerešne. A vždy si hovorili, že rýchlosť, ktorou padajú kvety čerešne je 5 cm za sekundu. Ako však šiel čas, mysleli si, že pôjdu spolu na strednú. Osud im však neprial a rozdelil ich. Akari a Takaki odišli nielen do inej školy ale aj na iné miesto. Písali si listy, ktoré ich utešovali...
Keď sa Takaki musel presťahovať do Kagošimi, čakalo ho tak nekonečne dlhé cestovanie vlakom. V jednom z listov sa dohodol na stretávke s Akari, ktorá ho bude čakať na jednej zo zastávok, ktorú mal Takaki po ceste. No osud sa s nimi opäť pohral. Pre neustály sneh, ktorý padal mali vlaky meškanie a Takaki už dúfal, že Akari odišla. No keď prišiel na stanicu s niekoľkohodinovým meškaním Akari naň čakala. Pri prechádke mu Akari ukázala čerešňu, pod ňou sa pobozkali. Nasledujúce ráno sa Takaki z Akari rozlúčili, a list, ktorý mal pre ňu prichystaný jej nedal. Pretože jeho svet sa zmenil pred a po bozku...

Tento film, ak sa vôbec dá filmom nazvať, má 27 minút. Hoci má dve ďalšie časti, človek už po vzdhliadnutí prvej časti z názvom Ókašó premýšľa či je to vôbec film. No, áno je to film. Len prvý film, ten ktorý aj jaj teraz opisujem mal premiéru na jar 2007, a bol to iba samostatný 27 minútový film. Mesiac po tom nasledovali ostatné dve časti. A potom prišiel do kín aj samotný film. Preto, si buď pozriete jeden celý film rozdelený na tri mini-časti, alebo tri časti zvlášť.

Prvý film, ten ktorý teraz popisujem má názov Ókašó, 2. Cosmonaut a tretí, nedávno výjdený Byosoku 5
centimeter. Čo sa týka deja; je to hlavne film o stretávaní ľudí, o ich pocitoch, keď je niekto z niekým dlhoročný priateľ a nakoniec ho tak povediac stratí. Je to naozaj pekný film, veľmi jednoduchý na dej, pocity a aj pochopenie. Nič "extra" však od neho neočakávajte. Pokiaľ máte radi trochu romantiky, premýšľania a nostalgie tak je to pre vás to vhodné. Za zmienku stojí aj to, že režisérom bol Makoto Šinkai. Hoci tento japonský režisér nemá na svojom konte veľa filmov, či anime; ale práve tento rozkúskovaný film mu získal priaznivcov.
Krezba tohto filmu je veľmi podrobná. Tvorci sa s krezbou naozaj pekne pohrali. Príkladom môže byť také padanie čerešňových lupeňov, či snehu. Je len škoda, že to isté neplatí na postavy. Nie že by ich neurobili "dokonalé" ale predsa postavy zaostávajú v krezbe za prostredím. Ale je to len naozaj v malinkom množstve. Hudba je v tomto filme veľmi nepodstatná a až na pár momentov ju skoro nepočuť. Sú to zväčša časti kde si Takaki spomína na Akari. Na druhej strane táto hudba je v týchto momentoch pekná a potrháva príjemnú atmosféru.

Ak sa vám zdá, že som tu spomenula viac záporov ako kladov tak ste na omyle. Možno to len robí akásí menšia monotónnosť filmu. Každopádne stojí za pozretie pretože je tam naozaj krásne jednoduché zobrazenie ľudských citov, či už dobrých alebo zlých.  (pozn. zlých = skľúčenosť, smútok)


Rok vydania : 2007
Počet častí : 3
Dabovanie : Takaki - Kenji Mizuhashi
Akari - Yoshimi Kondó

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára