20. 12. 2011

Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga - Cunetomo Jamamoto

Pôvodný text na obale :
Přestože původní text Hagakure vznikl na začátku 18. století v Japonsku, myšlenky v něm obsažené neztrácí ve své většině platnost ani pro dnešní adepty budó.Text sám vznikl jako reflexe buddhistického mnicha Cunetoma Jamamota na odklon společnosti od tradičních hodnot bušidó, v nichž jeho generace vyrůstala a v něž upřímně věřila.ářčáářFilozofie Hagakure představuje postoj na hony vzdálený našemu současnému pragmatismu a materialismu. Oslovuje spíše intuici než rozum a jeden z jejích hlavních předpokladů zní, že k tomu, aby se člověk někam dostal, stačí pouze včasné a důkladné zamyšlení. Intuice založená na upřímnosti a morálních zásadách vždy přivede člověka zpět k základním principům.Tato filozofie nehovoří o čase ani zisku, ani neobhajuje mrhání časem, jakým jsou mlhavá rozjímání o Prázdnotě. Člověk žije ve světě a reaguje na věci, které se dějí kolem něj.

Ukážka z knihy :
Je dobré vnímat svět jako sen.Když se vám přihodí něco jako noční můra,vzbudíte se a řeknete si,že to byl jen sen.Svět ,ve kterém žijeme ,se prý od snu ani trosku neliší.
Kněz Tannen pravil: "Chytrý vazal nikdy nepovýší .Avšak je pravda ,že ani hloupí lidé se v životě nedostanou vysoko."
Chamtivost,zloba a hloupost se dají dobrě rozpoznat.Když se na světě dějí špatnosti,stačí si je jednotlivě prohlédnout a porovnat ,abychom zjistili ,s kterou z těchto tří vlastností souvisejí.A když poměříme dobré věci na světě,zjistíme že mají vztah k moudrosti,lidskosti a statečnosti.
Helma nám obyčejně připadá velmi těžká,ale když dobývame hrad a podobně a létají kolem nás šípy kulky,kameny a velké kusy dřeva,zdá se být lehoučká jako pírko.
I z lijáku se můžeme něco naučit.Když nás na cestě zastihne náhlá průtrž mračen,snažíme se moc nezmoknout,takže přidám do kroku.Ale když se snažíme přebíhat mezi domy zpod okapu pod okap,stejně se tomu nevyhneme a zmookneme.Jste-li od začátku pevně rozhodnutí,nic vás nezaskočí,ačkoli mokří budete stejně.Tato moudrá zásada platí ve všem.
Môj názor na túto knihu : Je to naozaj vyníkajúca kniha, avšak nemusí zaujať každého. Pokiaľ teda patríte k nadšencom tak trochu zvláštnych textov nad ktorými musíte mierne aj popremýšľať (viz.Ukážka z knihy ) a nevadí vám aj troška histórie, určite si túto knihu kúpte.

Nakladateľstvo : Temple
Rok vydania : 2004
Počet strán : 103 str.
Jazyk : český
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára