25. 12. 2011

Japonsko počas roka

Japonsko počas roka.

Rok v Japonsku charakterizuje päť období: jar, obdobie dažďa, leto, jeseň a zima. Sice sú menej spoľahlive ako v minulosti - pravdepodobne kvôli globalnému otepľovaniu-, ale stale jasne rozpoznateľne a riadi sa nimi veľa tradičných, s poľnohospodarstvom spojených macuri alebo slávnosti. V krajine sa použivajú dva kalendáre, a to súčasný gregorianský a menšej miere tiež staroveký čínský lunárný kalendár. Pretože Japonsko má dva hlavné naboženstva(šintoizmus a budhizmus),uctieva sa tu dvojnásobný počet sviatkov než vo väčšine iných krajin.
Dni, týždne a mesiace sa nesú v  znamení toľkých slavnostných priležitosti a štátných sviatkov, žerok plynie ako nepretržitý prúd uradných zvykov, historických spomienok, náboženských obradova bujarých oslav.

Jar

Jar sice oficialne začína až niekedy v prvej polovici apríla, kedy rozkvitajú sakury, ale je to doba otepľovania a topenia snehu. Po celej krajine sa usporadavajú oslavy kvitnutia sakur. Počas Zlatého týždňa (29.4. -5.5.) a najbližší vikend si veľa Japoncov berie voľno a cestuje.

Marec

Omizutori (oslavy čerpania vody 1. - 14.3.), Nara. V chráme Tódaidži sa 13. deň  o 14 hod. čerpa voda za doprovodu starej náboženskej hudby
Hina macuri (sviatok bábok, 3.3.) Po celom Japonsku sa v domacnostiach rodin s dievčatkami vystavujú babky v kostýmoch z obdobia Heain.
Slávnosť vo svätyni Kasuga (13.3.),Nara.Kňažné predvádzajú 1100 ročný starý tanec.


Apríl

Hana macuri (narodenie Buddhu, 8.4.) Pripomína sa v chrámoch po celoej krajine. Na znamenie úcty sa sošky Buddhu polievajú čajom.
takajama macuri ( 14. - 15.4.) prefektura Gifu. Slavnosť v takajamskej svätyni Hie, preslavená sprievodom bohato zdobených alegorických vozov.

Máj

HokataDontaku macuri (3.-4.5.), Fukuoka. Obyvatelia v kostýmoch sprevadzajú legendárných bohov na koňoch.
 Hamamacu macuri  (slávnosť pušťania drakov, 3.-5.5.), Hamamacu, prefektúra Šizuoka.Môžete obdivovať nádherné draky.
Kanda macuri (So a Ne pred 15.5., nepárne roky), Tokio. Sprievod s prenosnými svätyňami vo štvrti okolo svätyne Kanda Mjódžin a slavnostný čajový obrad.
Aoi macuri (15.5.), Kjóto. Veľkolepa slavnosťvo svätyňach Šimogamoa Kamigamo, rekonštrukcia historických cisarských sprievodov.
Rybolov za pomoci kormoranov (11.5.- 15.10.), rieka Nagara, mesto Gifu. Zahajenie sezony lovu ryb pomocou cvičených vtákov pri svetle fakli /vždy večer).
Veľká slavnosť v Tóšógú (17.5. -18.5.), Nikkó, prefektúra Točigi. Vrcholý sprievodom tisíca mužov v samurajských odevoch, ktorí prechadzajú ulicami s tromi mikoši (prenosné svätyne.
Sandža macuri (3.Pia - Ne v máji), Tokio. Miestný obyvatelia nesú v uliciach v okoli svätyne Askusa džindža mikoši za sprievodu hudby. Priebeh býva občas divoký.
Mifune macuri (3. Ne v máji), Kjóto. ˇuchvatna rekonštukcia starej slavnosti člnov na rieke Oi.
 
Obdobie dažďa

Po príjemnom počasí na konci jari sa obloha zatiahnea príjdu lejaky, ktoré často spôsobujú zosuvy pôdy a povodne. Krajina v celej v zemi sa zahali do vlhkého závoja. Tejto pohrome uniká vďaka svojej polohe ďaleko na severe iba Hokkaidó. Zbytok krajiny nachádza potešenie v pozorovaní kvetin, ktoré presviecujú hmlou od poloviny júna do poloviny júla.

Jún

Sanno macuri (16.6.) Tokio. sprievody s prenosnými svätyňami v uliciach okolo svätyne Hie vo stvrti Akasaka.
Slávnosti sadenia ryže /14.6.), južna Osaka. Dievčata v tradíčných odevoch slavnostne sadia ryžu na poliach okolo svätyne Sumijoši a modlia sa bohatú úrodu.
Čagu-čagu umako (Slavnosť koni, 15.6.) Morioko, prefektura Iwate. Sprievod vyzdobených koni ku svätyni Hačimana.
Leto

Leto začína približne v polovici júla, kedy z oblohy zmizne posledný dažďový mrak. Teploty a vlhkosť stúpajú, na horách začína sezona a v polovici júla - akonáhle sa zatvoria brány škôl- sa už da kúpať v mori.Vzduchom sa nesie bzukot hmyzu, ryža rýchlo rastie a ľudia hľadajú spôsob, ako uniknuť horučave. Únavou začína vzdychať dokonca i rozpalená krajina a vypukajú letné slavnosti, vrátane oslňujúcich ohňostrojov ožiarujúcu nočnú oblohu.

Júl

Jamagasa macuri (1.-15.7.), Fukuoka.Vrcholi päť kilometrove závody v obrých alegorických vozov.
Tanabata macuri (Slávnosti hviezd, 7.7.) vychádza z čínskej legendy  a uctieva sa po celej zemi. Vztýčuju sa bambusové vetvy ozdobené paperovými fábory popisané veršami. Súčasťou týždenej slavnosti Hiracuka Tanabata v prefektúre Kanagawa je súťaž  "disneovských" mechanických exponatov.

Bon (13.-16.7.; vo väčšine oblasti v auguste)
Nači no Hi macuri (Slávnosť ohňa,14.7.), Nači Kacuura, prefektúra Wakajama. U svätyne Nači sa zapali 12 obrovských pochodní, ktoré  neskôr nesú mnisi v bielych habitoch.
Gion macuri (júl , hlavne 17. a 24.), Kjóto. Najväčšia údalosť v meste má korene v 9 storočí, kedy ľudia hľadali u bohov ochranu pred smrtiacim morom, ktorý pustošil miestných obyvateľov.Ulice sa zaplnia hlavne 17. júla, kedy sa kona sprievod veľkolepých historických alegorických vozov.
Hudobný festival Kangensai (pol. júla - zač. augusta), Mijadžima, prefektúra Hirošima. Predstavenie klasickej dvornej hudby a tanca na nádherne vyzdobených člnoch pri svätyni Icukošima.
Tendžin macuri (24.-25.7.), Oska. Prebieha vo svätyni Tenmangú. Flotila člnov preváža za úderov bubnov prnosné svätyne po prúde rieky Dodžima.
Hanabi Taikai (posledná So v júli), Tokio. Veľkolepe ohňostroje na rieke Sumida blizsko Asakusysú spomienkou oslav z obdobia Edo.





August

Neputa macuri (1.-7.8.), Aomori. Tieto slávnosti sú natoľko veľkolepe, že ich vysiela televízia. Na alegorických vozoch sa vynímajú obrie osvetlwné a pomaľované postavy z papier-maché
Kantó macuri (4.-7.8.), Akita. Muži súťažia v balancovaní rozmerných tyčí ovešané lampionmi na ramenách, čele, bradea na bokoch
Sendai Tanabata (pôvodný dátum starého kalendára : 6.-8.8.), Sendai, prefektúra Mijagi. V sendaiskej tradičnej verzuií slávnosti, v ostatných častiach Japonska prebieha v júli, sa ulice zdobia farebnými papierovými fabory a zástavami.
Awa odori (12.-15.8.), Tokušima, Šikoku. Mesto spieva a tancuje celé štyri dni a noci. Festival pôvodne pripomínal postavenie miestného hradu v roku 1587.
Bon (Sviatok zosnulých, 13.-16.8.). Náboženské obrady vychadzajúce z budhistickej viery, že v lete sa duchovia vracajú na tento svet, aby sa stretli so svojimi blízskými. Významný rodinný sviatok, kedy všetci navštevujú, čistia a zdobia hroby. večer sa väčšinou konajú verejné tanečné zábavy.
Daimondži (16.8.), Kjóto. Päť obrovských ohňov na kopcoch okolo mesta ohlašuje koniec sviatku za mrtvé bon. Potom nasleduje tanec

September

Festival Hačimangú (14.16.9), Kamakura. Sprievod alegorických vozov a lukostreľba na koňoch pri svätyni Hačimangu priťahuje davy ľudí.


Jeseň

Deti síce opäť zasadnú do školských lavíc a more sa ritualne "uzatvorí" ale teploty neustupujú. Je načase myslieť na zber ryže. Obchody zaplavia jablka, začína opadavať listie a na severe sa objavý sneh.

Október

Kunči macuri (7-9.10.),Nagasaki , Dračí tanec čínskeho pôvodu medzi alegorickými vozmy s odzodbnými slnečníkmi u svätyne Suwa.
Takajama macuri (9-10.10),prefektura Gifu.Dožinkové slávnosti,ktoré poriadajú v svätyni Hačimangú,patrí svojím sprievodom alegorických vozov k najpamätnejším.
Kenka macuri (14-15.10) ,Himedži ,prefektura Hjogo,svätyňa Macubara-skoro holí mladíci nesúci mikoši sa predvádzajú v balancovaní.
Doburoku macuri (14-19.10) ,Širakawago,prefektura Gifu.Dožínkovej slávnosti spojená s tancom a pitím.
Nagojský festival (Pia-Ne v polovici Októbra) Dlhé sprievody v meste Nagoja s predstaviteľmi historických postáv.
Jesenný festival v Tóšógú (17.10) Nikkó,prefektura Točigi.Prenosnú svätyňu doprevádzajú samurajovia v brnení.
Džidai macuri (Slávnosť ohňa,22.10) Trasu k svätyni v Kurane lemujú pochodne,medzi nimi sa uberajú deti s ďalšími pochodňami v rukách.


November

Karacu Kunši (2-4.11.),Kjúšú.Uctieva sa vo svätyňi Karacu a preslávil sa farebným sprievodom alegorických vozov.
Daimjó gjórecu (3.11) ,Hakone.Rekonštrukcia sprievodnych lénnych kniežat po starej ceste Tókaido medzi Edom a Kjótom.
Torinoiči (Slávnosť brabov,polovica novembra),Tokio.Stánky u svätyne Otori neďaleko Asakusy ponúkajú bohate zdobené hrable(kumade) abyste sa druhý rok prehrabovali  v peniazoch.
Šičigosan (Slávnosť ssedem-päť- a trojročných detí,15.11.)Rodičia prichádzajú z detmi do svätyne,aby poďakovali za ich zdravie,pomodlia sa a obdržia ďalšie požehnanie.Jedinčná možnosť k fotografovaniu detí oblečených do kimon.

Zima

Začiatok chladného obdobia na sklonku jesene zvestuje sneh na ostrove Hokkaidó,na severe Honšú a západne od Japonských Álp.Naproti tomu východné pobrežie-aj s Tokiom-sa dočká snehu len v niektorých dňoch v roku.Na ostrove Kjúšú na juhu pretrváva relatívne sucho a teplo po celú zimu.Čas na prelome roku je vyvrcholením turistickej zóny.


December

On macuri (15-18.12.)Nara.Sprievod dvoranov,sluhov a zápasnikov ako za starých čias sa koná v svätyni Kasuga.
Hagoitači (Trh pálok,17-19.12.),Tokio.V priestornom chráme Sensódži sa predávajú krásne zdobené pálky.
Namahage (31.12),Oga,prefektura Agika.Muži v groteskných maskách sa objavujú v domácnostiach s detmi a straší ich aby boli poslušné.
Slávnosť Okera Mairi (31.12.),Kjóto.Vo svätyn Jasaka sa zapaluje posvätný oheň,z ktorého si každý zoberie domov žeravé uhlíky a na Nový rok si doma urobí vlastný oheň.


Január

Nový rok (1.1) Najvýznamnejší náboženský sviatok v Japonsku.Väčšina ľudí je v predvečer rezance soba,aby sa dožili vysokého veku.Velké šťastie vraj prináša aj časté sledovanie východu slnka.Prvých niekoľko dní je zasvätených rodine,navštevujú sa svätyne a chrámy a kupujú sa talismany na celý rok.
Dezomešiki  (novoročné sprievod, 6.1. ),Tokio.Oslňujúci sprievod tokijských hasičov v tradičných uniformách,predvádzajúcich akrobatické triky na bambusových rebríkoch.
Usokae (7.1.),Dazaifu,prefektura Fukuoka.Slávnosť vo svätyni Tenmangú.
Slávnosť Toka Ebisu (9-11.1.)Ósaka.Prebieha vo svätyni Imamija,boha bohatstva.Ebisu uctievajú tí,ktorí sa modlia za obchodné úspechy v celom nasludjúcom roku.
Jamajaki (pálenie trávy,deň pred Dňom dospelosti),Nara.Na hore Wakakusa sa páli stará tráva,aby sa podporil rast novej.


Február

Secubun (rozhazovanie pražených sojových bôbov,3 či 4.2.) po celej krajine.Slávne osobosti vo významných chrámoch rozhadzujú do davu sójové bôby ako symbol vymetania zlých síl.
Slávnosť lampiónov (3-4.2.),Nara.Na 3000 lampiónov láka opčetné davy do svätyne Kasugi.
Juki macuri (snehový festival,začiatok februára),Sapporo,Hokkaidó,Park Odori zaplní zložité skulptúri vytesané zo snehu a ľadu.
Saidaidži Ejó macuri (3.So v februári),Saidaidži,prefektura Okajama.Prebieha vo svätyni Saidaidži.Mladí novicovia v bedernom rúškach (fundoši) zápasia o posvätné paličky,ktoré do tmy vhodilil kňazi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára