20. 12. 2011

Kuri gohan


Suroviny :
3 poháre neuvarenej japonskej ryže
500g gaštanov alebo 250 g olúpaných gaštanov
2 pol. lyžice sake
voda
1 lyžička soli
1 lyžička sezamových semienok


Príprava :

Dajte ryžu do misky a zalejte ju 3. pohármi vody. Trochu premieste. A následne nechajte vodu odtiecť.
Namočte ryžu v 1 a 1/2 pohári vody. Stlačte ryžu dlaňou. Odstráňujte lepivé zrná a odtekajúcu ryžu. Opakujte túto akciu 3x až do vodo-mliečnej farby.
Pokryte ryžu vodou a ponechajte tak 30 minút.
Olúpte gaštany. Vložte nôž v kolmej časti orechu a olúpte kožu. Tiež odstráňte tenšiu kožu vo vnútri silnej šupky. Umyte gaštany.
Umiestnite ryžu a gaštany do väčšej panvice a pridajte 3.3 poháre vody a sake, a zakryte pokrievkou.
Dajte hrniec na vysoký plameň. Keď to prechádza k varu, stíšte plameň a varte 7-10 minút až pokým sa vyparia tekutiny. Keď sa začnú objavovať na povrchu ryže vzduchové bubliny, zvýšte plameň na vysoký a varte 1-2 minúty.
Odstráňte hrniec z plameňa a nechajte postáť 5-10 minút. Ryža sa tak vyparí. Pokiaľ sa ryža vyparuje neodstraňujte pokrievku.
Servírujte ryžu a gaštany v miske na ryžu.
Posypte zmes sezamovými semiačkami nad ryžou a osolte podľa chuti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára