20. 12. 2011

Osaka

Osaka
Druhá najmenšia správna jednotka po Tokyu, leží na pobreží Osackého zálivu a jej tri strany vo vnútrozemí ohraničujú hory - Hokusecu na S, Ikoma a Kongó na V a Izumi na J. Stredisko obchodu už od doby Tokugawa aj priemyslu, ktorý tu hojne vykvetal už v dobe Meidži. Dnes sa tu sústreďuje ťažký a chémický priemysel, železiarne, oceliarne, lodenice, petrochémia. Preteká tu rieka Jodo-gawa, ktorá pramení v jazere Biwa a Jamato-gawa. Táto oblasť bola osídlená od dávnych dob, nachádzajú sa tu archeologické nálezy z doby Džómon a Jajoi. Dnes sa tejto oblasti hovorí priemyselná zóna Hanšin, ale v minulosti bola preslávená kultúrou, a to zvlášť mešťanskou. Starý názov pre Osaku znel Naniwa a bol to oddávna velký prístav, odkiaľ sa vychádzalo do zemí juhovýchodnej Ázie. Mesto Sakai bolo v dobe Muromači veľkým obchodným centrom a v Osake samotnej si Tojotomi Hideoši postavil hrad v roku 1583. Mestá Osaka a Sakai boli centrom obchodu aj po celé trvanie doby Tokugawa a boli pevne držané v rukách šogunátu. Tu vznikli najslávnejšie drámy Monzaemona Čikamacua, slávne básne haiku aj preslávené drevorezby.

Osaka
Mesto v poradí tretie najväčšie v zemi, po Tokyu a Jokohame, slúžilo pre spojenie s Čínou, v 16. st. si tu Tojotomi Hidejoši postavil hrad a tým mesto získalo na politickom význame. Po celú dobu Tokugawa sa používalo pre skladovanie daní vyberaných z ryže a iného tovaru. Jeho hist. názov znie Naniwa, obecne sa mu hovorilo " kuchyňa " a aj dnes sa osacké jedlá považujú za chuťovo najlepšie.
  Osacký hrad (Osaka-džó) dal postaviť na ploche 3,3 x 2,4 km v roku 1583 zjednotiteľ zeme Tojotomi Hidejoši. Vo svojej dobe bol považovaný za nedobytnú pevnosť, avšak v roku 1615 po ročnom obliehaní bol dobytý armádou Tokugawy Iejasua a z velkej časti zničený. Obnovený v roku 1620, dnešná replika je z roku 1931, aj keď sa dochovali pôvodné časti. V hrade sa nachádza múzeum Tojotomi Hidejoši a expozícia o histórií. Pod hradom záhrada so slivoňami (ume), ktorého kvety môžeme obdivovať vo februári.
Osacký hrad
Chrám Šitennódži bol podľa povesti založený v roku 593 princom Šotokouom na oslavu víťaztva nad nepriateľmi budhizmu. Názov doslova znamená štyri božský královia deva . Tieto symboli boli prevzaté do budhistickej tradície z indického panteónu. Najstaršou časťou chrámu je šintoistická brána torii z roku 1294. Objekt značne poničený náletmi na konci 2. sv. vojny, v 50. rokoch tu prebiahli archeologické vykopávky, následne rekonštruovaný.
Svätyňa Sumijoši (Sumijoši džindža) bola založená v 3. st. n.l. na pamiatku cisárovny šťastne vykonanej cesty do Korei. Je zasvätená 4 šinoistickým božstvám, z ktorých 3 sa spolu nazývajú Suminoe no Okami a 4. sa volá Okinagatara no mikoto. Dnešná podoba je vernou kópiu pôvodných stavieb a je veľmi zaujímavá, pretože táto architektúra ešte nepodlahla čínskemu vplivu. Svätyňa mala ochraňovať námorníkov, rybárov, básnikov a obchodníkov. v areáli sa nachádza zbierka viac ako 700 kamenných lampášov, ktoré svätyni venovali námorníci a úspešný obchodníci. Kamenné javisko slúži pre predvádzanie tradičných tancov. Svätyňa stojí neďaleko stanice Sumijoši taiša (Nankai-sen) alebo Sumijjoši tóri mae (Hankai-sen)
Mestké múzeum dejín prírody (Osaka širicu šizenši hakubucukan) bolo otvorené v roku 1974, vystvavuje exponáty vzťahujúce sa k osackej prírode aj exponáty k vývoju života na Zemi, k prírode a k jej ochrane.
Mestké múzeum krásnych umení ( Osaka širicu bidžucukam) vzniklo v roku 1936 a vystavuje japonské, korejské aj čínske umenie aj s archeologickými  vykopávkami z obdobia Džómon a Jajoi. Najslávnejšie exponáty predstavujú asi 200 čínskych obrazov, z ktorých najstarší je portrét čínskeho učenca z 9. st.
svätyňa Sumyijoshi
Štvrť Kita-ku je najmodernejšou a taktiež najrušnejšou časťou Osaky, priliehajúca k Osackému nádražiu, v ktorom okolí sú najväčšie obchodné domy a kancelárske budovy. Napr. budova Hankjú ponúka vo svojích najvyšších poschodiach niekoľko reštavrácií a v najvyššom 32. poschodí rozhliadňu. Pod celou centrálnou časťou Osaky zvaná Umeda existuje podzemné mesto s mnohými uličkami, reštavráciami a obchodmi. Vstúpiť tam iba z rôznych smerov aj z Osackého nádražia, alebo zo stanice Umeda, hlavnou starosťou je nezablúdiť.
Na S Osaky naproti parku Sakuranomija za riekou Jodo-gawou sa nachádza mincovňa s historickým múzeom peňazí. Vo vých. cípe parku Sakuranomija je múzeum Fudžita, vystavujúce japonské a čínske umenie od 11. st.
Štvrť Minami-ku je určená skôr večerným a nočným prechádkam. Medzi ulicami Midosudži-dóri a Sakaisudži-dóri je okrsok barov, pivníc, diskoklubov a nočných podnikov. Pokiaľ hľadáte reštavrácie tak najlepší výber poskytne Dótonbori-dóri, ulica lemujúca rovnomenný kanál. Za nákupy je najlepšie zájsť do štvrti Namba neďaleko Dótonbori.
V Osake je možné taktiež vydieť predstavenie bábkového divadla bunraku v Dótonbori a divadla kabuki na scéne Šin-kabuzika na triede Midosudži.
Svetová výstava sa konala v Osake v roku 1970 a na mieste, kde bolo výstavisko, dnes existuje Múzeum etnológie, Japonská záhrada.
Osacké sviatky :
1. - 3. januára -  Sumijoši taiša odori - vo svätyni Sumijoši predstavenie tradičných tancov v prevedení deťmi.
9. - 11. januára - Toka Ebisu - vo svätyni Imamija Ebisu sa zhomaždujú davy ľudí, aby uchvátili kúsok posvetenej bambusovej vetvičky.
14.. januára - Doja doja - v chráme Šitennódži sa súťaži o talizman prinášajúci dobrú úrodu.
22. apríl - Šórjó-e - nočné predstavenie bábkového divadla bunraku v chráme Šitennódži.
14. jún - Otaue šindži - ženy a dievčatá sa oblečú do tradičných kimon, aby oslávili založenie cisárskych ryžových polí (vo svtyni Sumijoši).
24. a 25. júla - Tendžin macuri - sprievod s prenosnými svätyňami zo svätyne Tenmangú, končí v člnoch na rieke Okawe. V noci sa tiež koná ohňostroj.
Osaka v noci

Sakai
Mesto patrí do prefektúry Osaka. Vždy bolo skôr obchodným centorm. Je tu známa hrobka, ktorá býva často fotografovaná z lietadla. Typický je pre ňu tvar úplne dokonalej kľúčovej dierky. Areál hrobky cisára Nintoku (začiatok 5. st.) sa rozkladá na ploche 32 ha, samotná hrobka je 486 m dlhá, obklopená vodnými priekopmi. Miesto nikdy nebolo archeologicky preskúmané, o tom, kto je tu pochovaný, hovoria doklady z 10. st. Je to najväčšia hrobka v Japonsku.

Poznámka na záver : uvedené trasy dopravných prostriedkov môžu byť pozmenené!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára