20. 12. 2011

Okinawa

Okinawa
Súostrovie v jz. oblasti Tichého oceánu, japonsky nazývaná Nansei-šótó, zaberá asi 700 kilometrov od najjužnejšieho výbežku ostrova Kjúšú až po ostrov Jonaguni-džima ležiaci vo vzdialenosti 100 km od východného pobrežia Tchaj-wanu. Štyri skupiny ostrovov tohoto súostrovia Osumi, Amami, Okinawa a Jaejama administratívne tvoria prefekturu Okinawa. Správnym strediskom celej oblasti je mesto Naha na Okinawe.
Súostrovie Rjúkú, ako sa pôvodne tento reťazec nazýval, bolo až do 17.st. nezávislým kráľovstvom. Obyvatelia ostrovov sú pravdepodobne potomkovia japonských kmeňov, ktoré kedysi postupne splynuli s pôvodnými obyvateľmi jv. Ázie.Avšak má ich jazyk veľa spoločného s archaickou japončinou, pre dnešného Jpaonca z hl. ostrovov je nezrozumiteľný.
Roku 1372 sa ostrovy dostali do politického vplivu Číny a od polovice 15.st. museli platiť poplatky ako Číne, tak Japonsku. Roku 1609 ich pod svoju kontrolou získalo Japonsko a roku 1879 k nemu boli pričlenené s konečnou platnosťou.
Za 2. svetovej vojny sa najväčší ostrov Okinawa stal krvavým bojiskom,kde sa japonské oddiely snažili za každú cenu ubrániť útoku americkej armády. Po vojne boli ostrovy zverené do správy USA. Od roku 1951 mali svoju vlastnú civilnú vládu a do roku 1972 boli všetky vrátené Japonsku. Na Okinawe však zostala americká letecká základňa.
Dnes sú ostrovy kľudnou oblasťou s tradičnou polnohospodárskou výrobou, lovom tuniakov a preslávenou keramikou, lakovaného tovaru a látok zo vzormi jasných farieb známych ako bingata. Typickými suvenýrmi tejto časti Japonska sú figúrky levov šisá, o ktorých sa verí že chránia domy, a pálenka awamori s hadom habu na dne flašky.Tento had žije iba na Okinawe a je veľmi jedovatý.
Teplé podnebie, príjemné pláže, možnosti potápania a miestny folklór pridávajú tejto oblasti na aktraktívnosti. Z jap. hl. ostrovov sa sem dopravíte leteckými spoločnosťami ANA a JAL, alebo loďou zo všetkých väčších japonských prístavov.

Južná Okinawa
Miesta na južnom výbežku ostrova sú opäť spojené s vojnovými udalosťami.
Dostanete sa sem autobusom z Nahy na Mamubi Hill a za lístok zaplatíte okolo 4000 jenov. Pamätník Himejuri no tó pripomína tragédiu 200 stredoškoláčok a ich učiteľov, ktorý spáchali hromadnú samovraždu 19. júna 1945 pred príchodom amerických vojakov. Väčšina školáčok pracovala ako zdravotné sestričky v podzemí, kde boli zriadené polné lazarety.Návšteva katakomb a miestneho múzea vám priblíži ich prácu a podmienky,v ktorých boli nútené žiť. Mabuni no oka je miestom, kde boli do mora zahnané posledné zbytky jap. armády a v podzemných úkrytoch spáchalo niekoľko dôstojníkov 23 júna 1945 rituálnu samovraždu seppuku.V miestnom múzeu Peace Memorial Museum môžete navštíviť výstavu podrobne mapujúcu okinawskú bitku.
Dalším turistickými atrakciami sú kvapľové jaskyne Gjokusendó, ktorá leží pod morským dnom. Teplota sa tu pohybuje okolo 28°C a je tu 90% vlhkosť. Dopravíte sa sem z autobusového nádražia v Nahe autobusom 54.
Shuri zámok

Nagasuku
Zámok v stred Okinawy bol vybudovaný v roku 1448. Z hľadiska použitej technológie vtedy predbehol svoju dobu o 100 rokov. Je to najkrásnejšia kamenná stavba  na Okinawe.Dostanete sa tam autobusom z Nahy s prestupom vo Futenme. Asi 500 m od zámku sa nacháadza dvor z doby okolo 1720.

Naha
Správne stredisko prefektury Okinawa, je tu medzinárodné letisko. V 2. svetovej vojne bolo mesto skoro zničené, preto sa v dnešnej Nahe zachovalo iba máo budov. Väčšina ich bola po válke novo postavená. Stredom mesta sa vinie 1,5 km dlhá trieda Kokusai-dóri s množstvom hotelov, barov, reštaurácií, nákupných stredísk a obchodov s výzbrojov americkej armády. Na vých. konci tejto triedy stojí zrekonštruovaný chrám Sógendži, pôvodne postavený v 16. st. vládci Rjúkú. V jeho blízskosti je pamätník komodora Perryho, pripomínajúceho americké flotily na Okinawe v roku 1853.
Okrsok Šuri pôvodne hl. mesto Okinawy do roku 1879 leží asi 3 km vých. od centra Nahy. Všetky tunajšie chrámy, svätyne a paláce boli zničené za 2. svetovej války. Obnovené mesto je však iba čiastočnou náhradou mesta starého. Môžete sa sem dopraviť pešo alebo autobusom mestkej dopravy 12,13,14 a 17, ktoré vás dovezú ku vchodu do areálu Šuridžó kóen iriguči.
V areáli môžete navštíviť miestne múzeum, jeho expozícia vám priblíži spôsob života a tradičnú kultúru Okinawy , ďalej bitku o Okinawu z roku 1945, a budete mať možnosť prehliadnuť si model pôvodného zámku Šuridžó. Jazero Rjútan, ktoré sa nachádza v blízskosti vchodu do parku, bolo vytvorené v roku 1427 a používalo sa k závodom na dračích lodiach.
Zámocký park Šuridžó ( Šuridžó kóen) - vstup do parku zdarma, vstup do zámku sa platí. Pôvodný zámok okinawskej královskej rodiny Šuri-džó bol novo postavený v 50. rokoch, pre verejnosť otvorený v roku 1993. Vnútorný priestor je rozdelený do veľa miestností, najatraktívnejšia však vstupná brána Šurimon s čínskymi arch. prvkami, pôvodne postavená v pol. 15. st. Ďalej môžete obdivovať brány Kankaimon, s tradičnými okinawským dekórom, a brány Kjúkeimon a Keisenmon zo začiatku a pol. 16. st. Okrem toho v areáli nájdete chrámy Benzaitendó, Enkakudži a ďalej v záp. časti parku královskú hrobku Tamaudón pôvodne z roku 1501.

Motobu
Polostrov v sz. časti ostrova Okinawy,kde sa v roku 1975 konala velká medzinárodná výstava o problémoch svetových oceánov, v roku 1976 bol park sprístupnený verejnosti. Nájdete tu veľa atrakcií aj s velkým delfináriom, ďalej akváriá približujúce život  v subtropických miriach, muzeum oceánu, model pôvodnej okinawskej dediny atď., sú tu aj kúpaliská a reštaurácir. Do areálu je vstup zadarmo,  platí sa  iba za jednotilvé atrakcie. Jazdí sa sem autobusmi z Nahy alebo Okinawy.

Okinawa
Mesto sev. od Nahy, kde sú sústredené americké vojenské jednotky, a tiež tu bola jap. letecká základňa, ktorá sa stala prvím cieľom amerického útoku na Okinawu. Botanická záhrada South-East Botanical Garden zaberá plochu niekoľko km(štvorcových) a nájdete v ňom veľa stromov a kvetín typických pre jv. Áziu. Okrem toho tu budete mať možnosť ochutnať a kúpiť čerstve natrhané tropické ovocie. Najľahšie sa sem dopravíte autobusmi z autobusového nádražia v Nahe.
festival v Nahe

Tomigusuku

Okinawa v dobe druhej svetovej vojny zažila jednu z najkrvavejších bitiek, boje začali už v októbri 1944, kedy americká armáda po prvý krát ostrovy bombardovala. 1. apríla 1945 sa Američania vylodili u miest Kadna a Čatan a so 20 apríla sa im podarilo dobyť severnú časť ostrova. Japonská armáda odhodlaná brániť sa do posledného muža aj za cenu obrovských obetí civilného obyvateľstva v Tomigusuku, v mieste 5 km vzdialeného od Nahy, podzemné námorné veliteľstvo. Odtiaľto viedlo ďalších 82 dní boje o juž. časť ostrova a podlahla až 21. júna 1945. V bitke zahynulo 13 000 amerických vojakov a asi 250 000 Japoncov. Najväčšou tragédiou bitky boli hromadné samovraždy obyvateľov, páchané zo strachu pred americkým zajatím. Podzemné velitelstvo bolo objavené až tri týždne po víťaztve Američanov. Vo vnútri sa našlo 4000 tiel mŕtvych jap. vojakov, z ktorých väčšina spáchala samovraždu.
Dnes je z pôvodného 1,5 km dlhého podzemného tunela zprístupneného iba 200m. Okrem tohto pamätníku môžeme v okolí ešte obdivovať ruiny zámku Tomigusuku a zámocký park.
Do Tomigusuku sa dostanete autobusom 33 alebo 101 z autobusového nádražia v Nahe. Vstupenka do pamätníka stojí okolo 500 jenov.

Poznámka na záver : uvedené ceny alebo trasy autobusov môžu byť pozmenené!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára