20. 12. 2011

Hyogo (Hjógo)


Hjógo

Prefektúra, ktorá tesne prilieha k Osake a bez ohľadu na to, že je to iná správna jednotka, tvorí jej okraj dohromady s Osakou jednu veľkú mestkú aglomeráciu. Kóbe je jeden z najväčších japonských prístavov. Prefektúra bola v minulosti poľnohospodárskou oblasťou, keď dnes zvlášť pri pobreží Osackého zálivu a Vnútorného mora (Seto naikai) dominuje priemysel lodiarsky, oceliarsky, textilný.


Awadži-Šima

K prefektúre tiež patrí jeden z najväčších ostrovov Vnútorného mora - Awadži-Šima. Je to nížinatý ostrov, kde sa pestujú kvetiny, ovocie - zvlášť mandarinky, a zelenina - cibuľa. Preslávený je tiež výrobou bábok a podľa povestí bola práve Awaždi-šima kolískou japonského bábkového divadla. Inak tvorí ostrov stredný článok sériu mostov spojujúcich hlavný ostrov Honšú s Šikoku.


Himedži

Mesto, s najpreslávenejším z japonských hradov, uchvacujúci svojou rafinovanou krásou, čo sa nazýva Biela volavka ( Širasagidžó ). Zachovaný v pôvodnej podobe. Postaviť ho dal rod Akamacu v 4.st., ale rozšíriť ho dal Tojomoti Hidejoši a neskôr Ikeda Terumasa. V priebehu rokov sa na hrade vystriedalo ďalších 48 lenných pánov. Hrad má päťposchodovú hlavnú budovu a tri menšie. Obklopený je priekopmi a obrannými valmi. Pevnostný charakter stavby dokladajú strielny a otvory pre vrhanie kameňov, liatie vrelej vody alebo rozpáleného oleja. Prehliadka trvá asi 1/2 h. Asi 5 min. chôdze sev. smerom od hradu leží Múzeum histórie prefektúry Hjógo. Tam si môžete prehliadnuť nielen exponáty týkajúce sa hradu Himedži, ale aj ostaných japonských hradov. Do mesta Himeždi jazdí šinkansen z Osaky alebo Okajamy (z oboch stmerov asi za 40. min. ) železnicou JR alebo Hankjú.
zámok Himeji

Kóbe

Správne centrum, tvorí jednu veľkú aglomeráciu s Osakou v Osackom zálive. V minulosti prospelovalo z obchodov s Čínou,zvlášť v 5. a 6. st. s dynastiou Ming. Odnedávna je povestné svojou kosmopolitnou atmosférou. Známe sú nákupné strediská okolo Motomači-dóri, v štvrti Sannomija a obchodíky taktiež tam, ale v podzemí, nazývané Sančika. V sev. časti Kóbe sa dodnes dochovávali staré domy postavené v záp. štýle v 19. st. Veľký prístav stojí tiež za prehliadku. Inak je mesto povestné dobrým jedlom, obzvlášť najlepším hovädzím mäsom a japonským saké. V januári 1995 sa mesto muselo zpamätávať z veľkého zemetrasenia, od tej doby sa očakáva, že sa mesto vzchopí a bude mať modernejší charakter než iné mestá.

Rokkó-san
Najvyššia hora (931 m) pohorie Rokkó na SV od Kóbe, známa rekreačná oblasť pre obyvateľov Kóbe. Hore sa dá výsť lanovkou - zaujímavý pohľad na nočne osvetlenú Kóbe a Osacký záliv.


San´in Kaigan Kokuricu Kóen

Národný park dlhý 77 km sa tiahne pozdĺž Japonského mora a pýši sa malými zálivmi a prielivmi, skalnatým pobrežím podivuhodných tvarov. Najnavštevovanejšie sú kúpele Kinosaki na rieke Marujama.
Kobe
Poznámka na záver : uvedené trasy dopravných prostriedkov môžu byť pozmenené!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára