25. 12. 2011

Valentín v Japonsku


Valentínsky deň sa oslavuje v Japonsku veľmi neobyvkle. 14. februára dávajú darčeky ženy mužom, priateľom, či niekomu blízkemu. Táto "láskavosť" sa vráti ženám na Biely deň, ktorý sa oslavuje v 14. marca, a je to deň kedy muži rozmaznávajú ženy, ktoré im dali na Valentína darček.

Na Valentína je silná tradícia žien obdarúvať mužov čokoládou. Čokoláda nazývaná giri-choco sa kupuje pre priateľov, šéfov, kolegov a veľmi blízkych mužov. Darovať giri znamená v Japonsku menší záväzok, preto tento "druh čokolády" nemá žiadnu romantickú súvislosť. Giri čokolády sa väčšinou kupujú v obchodoch. Ženy sa musia uistiť, že čokolády giri dostanú všetci jej blízky muži, pretože by bolo veľmi nepríjemné, ak by nejaký nedostal čokoládu.

Čokolády pre priateľov, milencov či manželov sú špeciálne a nazývajú sa hon-mei. Veľa dievčat verí, že pravá láska sa nekupuje a  preto hon-mei pripravujú sami. Muži sa preto cítia veľmi šťastný keď príjmu hon-mei na Valentína.

Biely deň bol pôvodne zahájený ako marketingový nástroj cukrovinkárskej spoločnosti v 60. rokoch 19.st. 14. marca, čiže, na Biely deň, muži majú vrátiť čokoládu žene, od ktorej ju prijali 14. februára. Farba čokolády je obvykle biela, kôli názvu dňa. Muži tiež obdarúvajú kvetmi, bonbonierami, a inými darmi spolu s čokoládami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára