25. 12. 2011

Tradičné japonské domy



Tradičné japonské domy úvodom


V poľnohospodárskych krajinách a neveľkých mestečkách, kde nie je vpliv moderna ešte tak poznať sa nachádzajú schátrané domčeky, ktoré si zachovali národného ducha. Hoci už väčšina Japoncov tvrdí, že tieto domčeky sú nepohodlné na prežitie, zariaduje si moderné byty západu práve v tomto duchu. Konštrukčným základom tradičného japonského domu je kostra, zmontovaná z hrubých nahrubo opracovaných trámov. Kostra sa inštaluje na početných podporách čo stavbe dodáva dostatočnú pevnosť a zmenšuje možnosť poškodenia pri zemetrasení. Nosné steny dom nemá. Má ale mriežkové rámy, na ktorých je prilepený polopriehľadný papier. Tieto papierové "zázraky" sú často používané ako dvere a dokonca aj ako okno. Sklon strechy je obvykle dostatočne veľký, aby zaistil ochranu vnútorných priestorov pred odpoludným svetlom. Obvykle nie je tradičný japonský dom natretý, a to ani zvnútra ani zvonku. Zato vnútorné konštrukcie sú vyleštené, čím získajú prenikavý príjemný vzhľad. Zvonku je dom ponechávaný prírode. Tito domy nemajú záhradu, takže deti sú nútené hrať sa na ulici. Pokiaľ je to možné zakladajú si Japonci mini záhradku s kamennou lampášom, a pokiaľ je dostatok miesta tak je pristavený aj čajový domček.



Tradičné japonské domy

[na obrázku je jednopodlažný dom minka]


Tradičné japonské domy zvané minka alebo "ľudské príbytky" sa medzi jednotlívymi oblasťami značne líši vzhľadom a pôdorysom, často v súvislosti s miestnym podnebím. Budujú sa prevažne z dreva a papieru a sú rozvrhnuté tak, aby sa vo vnútri priestory dali ľahko prispôsobovať potrebám obyvateľov. Aj keď vo svojej pôvodnej podobe sú minka obývané už len zriedka, stretneme sa s nimi v Japonsku až dodnes. Jeden z dôvodov prečo sú zriedkavé je ten, že veľká väčšina obyvateľstva prešla stavbami na západnú architektúru, zčasti sú tieto domy ľahko zničiteľné. Niektoré slúžia ako múzeá a tak si je možné prezrieť aj zvnútra. Pôvodný spôsob usporiadania obytných priestorov sa však stále uplatňuje, a o aj v mnohých moderných domoch západného typu.

Hlavný vchod
Hlavný vchod do minka tvoria posuvné dvere.


Doma
Priestor s podlahou z udusanej hliny. Nachádza sa hneď za vstupnými dverami. Tu je potrebné sa pred vstupom na drevenú podlahu vyzuť.


Posuvné dvere šódži
Posuvné dvere šódži vedú na engawu. Dvere tvoria drevený rám a výplň z japonského papiera.


Stĺpce

Sú zapustené do kamenných základov, čo značne obmedzuje vlhkosť vovnútri domu.


Fusuma
Posuvné dvere z dreva a silného papiera.


Ramma

Prelamované a niekedy vyrezávané preklady nad fusumou. Oddeluje taktiež izby.


Drevenný strop
Nad obývacími izbami slúži ako skladovacie priestory.


Lôžko
Z futonov a prikrývok sa na deň zroluje a uloží do skrine. Na noc sa opäť rozprestrie na podlahu.

Irori


Otvorené ohnisko zapustené do podlahy. Predstavuje srdce domu. Často sa ponecháva trvalo horieť ako hlavný zdroj tepla a niekedy sa na ňom aj varí. Minka máva krb obvykle zapustený do drevenej podlahy, rohože tatami položené okolo nej svedčí o movitej domácnosti.




Engawa

Je vonkajší priestor na spôsob verandy. Chránený šikmou strechou. Vedú na ňu ťažké drevené dvere, ktoré sa môžu nechať otvorené kôli vetraniu. Tento vchod využívajú predovšetkým návšetvy, ktoré sa na kamennom schode vyzúvajú.


Mestkým domom, ako sú tieto kjótske štvrti Gion, sa hovorí mačija a zosobňujú mestkú obmenu minky. Pôdorys je však iný, pretože šírka priečelí býva obmedzená.




Budhistický rodinný oltár (bucudan) nájdete v nejdenej domácnosti, obvykle spolu s omnoho jednoduchším šintoistickým oltárom.
 



Tokonoma



Je výklenok s drevenou podlahou v obývacej izbe, kam sa umiestňuje svitok a kvetiny alebo keramika. Svitok sa často mení aby odpovedal danému ročnému obdobiu.





Tatami
(rohože)

[ Na obrázku viz. tatami + posuvné dvere ]
Pokrývajú podlahu obývacej izby. Zhotovujú sa zo slamy a jemného rákosia igusa a majú štandartnú veľkosť 1,8 x 0,9 m. Rozmery izieb sa často udávajú v počte tatami. Miestnosti určené k prímaniu návštev obvykle merajú od šesť do osem tatami.


Kotacu
Je ohrievadlo kombinované z nízkym stolom. Piecka; pôvodne na drevené uhlie, dnes elektrická; sa vkladajú pod ochrannu mriežku do voľného priestoru pod podľahu. Pod hornou doskou stolu sa v zime ponecháva futon. ľudia kľačiaci na vankúšoch alebo spustia nohy k ohrievadlu.





Jednopodlahový dom minka

Toaleta a priestory k umývaniu sa zväčša nachádzajú mimo hlavný objekt. Medzi najbežnejšie obmeny tohto základného typu patrí gaššó zukuri, magarija s pôdorysom v tvare L, kde okrem ľudí prebývajú aj kone. Hlavne v prefektúre Iwata. A dom kabuto zukuri navrhnutý tak, aby dovnútra prenikalo viac svetla a vzduchu. Prefektúra Jamagata.


Typy striech
Strecha na minka býva tradične dosková, často pokrytá ozdobnicou (čínskym rákosom). Viac sa však uplatňujú miestne dostupné materiály. Veľmi rozšírené sú tiež strechy s taškami, pretože majú jednoduchšiu konštrukciu a sú ohnuvzdorné. Konce tašiek nezriedka krášli figurka, napríklad čerta, chrániaci dom. Možno sa stretnúť rovnako so šindelmi, niekedy zaťazenými kameňmi. Tvary striech sa veľmi líšia štýlom a komplikovanosťou.

Sedlová strecha zakončená ozdobnými taškami





Polosedlová dosková strecha domu typu kabuto zukuri


Na záver by som mala spomenúť, že či už sa vám tieto domčeky páčia alebo by ste chceli jeden aj vlastniť, vecte, že je to naozaj ťažké. Práca, časté zlé podmienky sú možno veci, ktoré vás odradia. No krásou týchto stavieb sa môžeme kochať vždy...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára