25. 12. 2011

Vianoce v Japonsku


Vianoce v Japonsku vznikli vďaka kresťanským misionárom, ktorý tento sviatok Japoncom ukázali. Po veľa rokov ich slávili len tí, ktorý sa obrátili na kresťanskú vieru. A kedže aj v súčasnosti veľa ľudí verí v šintoiuzmus a budhizmus, kresťanstvo akoby upadalo do zabudnutia. Odhadom, len 1% Japoncov sú kresťania. Takže, 25. decembra nie je Japonský národný sviatok. (pozn. Japonci neoslavujú 24. decembra ako väčšina európskych štátov). Pokiaľ nie je výkend, tak Japonský ľud pracuje a chodí do školy. A to aj, keď je 24. či 25. decembra. Len veľmi málo ľudí vie, čo v skutočnosti Vianoce sú a čo obnášajú. Vianoce sú skôr komerčnou udalosťou. Obrovské korporácie robia výzdoby. Osvetľujú budovy a stromy. Avšak, ako sa už stáva zvykom, Japonci prevzali veľa západných zvykov, a tak tí, ktorý tento sviatok slávia, zdobia vianočné stromčeky, dodržujú prvý sviatok vianočný, pojedajú koláčiky.
Zvláštnosťou je, že Štedrý deň sa stal nocou, kedy zamilované páriky vychádzajú na "
"prechádzku" po rešturáciách a hoteloch. V tento deň nie je jednoduché robiť rezerváciu hotela na poslednú chvíľu.

Okrem vymieňania si darčekov, je tu aj tzv. posielanie oseibo. V Japonsku je zvyk dávať dary spolupracovníkom, šéfom, príbuzným, učiteľom, priateľom, atď. Dávanie darov na konci roka sa nazýva oseibo. Obchody ukazujú veľa typov oseibo darov už od novembra po december. Oseibo dary si môžete objednať vo výhodných obchodoch či dokonca na pošte. Je to tiež príležitosť, aby ľudia priniesli svoje dary osobne. Oseibo je špecifické vracanie láskavosti, prijatej počas roka. Najlepšie posielanie takýchto darčekov je 20. Hoci, dávanie oseibo darov je odlišné od dávania vianočných darčekov.
Populárne položky pre oseibo sú šunka, kuchynský olej, poukážky, pivo, konzervy, káva, korenie, chaluha, morské produkty, plody, atď. Typ a cena záleží na vzťahu s prijímajúcim. Obvykle sa dáva najdrahší darček šéfovi. Na každom dare musí byť tenký papier noši, na ktorom je napísané nejaké to slovo.

Japonsko nepohrdne dávaním darčekov, okrem oseibo, rodičia dávajú svojím deťom, v klasickom západnom štýle darčeky. Avšak je tu rozdiel v tom, že zatiaľčo rodičia svoje deti obdarujú, oni sami nič nedostanú. Deti tak majú aspoň možnosť dlhšie veriť, že darčeky dáva Santa Claus, Ježsko, či iný "darčeky rozdávajúci príslušník":)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára