25. 12. 2011

Waši


Waši je japonské slovo pre tradičný papier vyrobneý z dlhých vnútorných vlákien 3. rastlín. Wa znamená Japonský a ši znamená papier. V 21. storočí, z modernejšími technológiami si ho zvyšok sveta prevzal ako japonské rákosie, a stroje produkujú podobne vyzerajúci papier, ktorý je však veľmi odlišný od pôvodného waši.


História

Hoci bol papier pôvodne vyrobený v Číne v 1. st., technika bola prinesená do Japonska v 610 n.l. budhistickými mníchmi, ktorý ho vyrábali na písanie sutier.

Od roku 800, Japonská zručnosť vo vyrábaní papiera nemala súpera, a z týchto starovekých začiatkov sa stali papiere neuveriteľné vo svojom rozsahu, farbách, štruktúrach a designoch.

Nebolo to až do 13 st., kedy sa znalosť výroby papiera rozšírila do Európy- 600 rokov po Japonsku ho začali vyrábať.
Neskôr, roky 1800, bolo v Japonsku viac než 100 000 rodín vyrábajúcich papier ručne. Potom s uvedením Európskych mechanických papierenských technológií a veci ako "Western" sa stali vyhľadávanými, okrem toho aj záclony a francúzske grafické papiere. Produkcia bola odmietnutá až do roku 1983 a iba 479 rodín si zachovalo výrobu papiera. Dnes pozostalé rodiny bojujú na svetovom trhu s ručne vyrobeným papierom.


Používaný materiál

Používaným materiálom je vnútro z troch rastlín. Všetky pôvodne z Japonska, preto je waši aj tak uznávaný a originálny pokiaľ sa vyrobil práve tu.

Kozo (moruša papiernicka), hovorí sa, že predstavuje mužský prvok, ochrancu, silného a odolného. Je to najpoužívanješie a najsilnejšie vlákno. Stala sa poľnohospodárskou plodinou a ročne sa chodí obnovovať, tak aby žiadne lesy neboli na pokraji vyhynutia.

Mitsumata je ženský prvok : pôvabný, jemný, hebký a skromný. Mitsumata sa zachová dlhšie než rastie a aj preto je jej papier drahý. Pôvodom je Japonský a taktiež sa stal úrodou.
Gampi bol najranejší a považuje sa za najvznešenejšie vlákno. Je známy svojím bohactvom, reprezentatívnosťou a dlhovekosťou. Ma nádhernú prírodnú žiaru a často sa robí do veľmi tenkých tkanív použivaných pre zachovanie kníh. Gampi má prírodnú "veľkosť", ktorá nepresakuje keď sa naň píše či maluje.


Spôsob produkcie

Vetve z (kozo, gampi, mitsumata) kríkov sú odvetvené, namočené, kôra sa odstráni a
prefiltruje, potom rozmláti a natiahne.
Pridaním rozmláteného vlákna ku kvapalnému roztoku kombinovaným s tororo-aoi(kvasený koreň ibiška) ako lepidlo, po zmiešaní vytvorí hmotu podobnú paste.
Táto pasta, ktorá je vhodená na bambusovú sieť, vytvorí jednotlivý list papieru. Listy sú nahromadené mokré a neskôr položené na vysušenie na drevo na slnku či doma na zahriatom sušiči.


Použitie waši

Tlač
Špeciálna savosť, sila a štruktúra z waši má za následok jedinečné obrazy. Tradičná japonská tlač sa robila z drevených blokov, avšak waši je tiež efektívne použiteľný pre drevoryt, bloky linolea, či techniky knihtlače. Dobre reaguje na reliéfnu tlač a môže byť účinne použitý pre multi-farebnú litografiu a     chine collé. Mnoho  umelcov používalo tento papier pre svoje umelecké účely. (Rembrant, David Mine, Canadian Inuit).

Koláž
Široká škála štruktúr, farieb a vzorov papiera, a jeho pevnosti za mokra robí waši vysoko vhodným materiálom pre koláž. Chiri papiere s ich kôrovitými kúsočkami a chiyogami sú favoritmi pre koláž avšak waši je vhodnejší. V posledných rokoch, umelci často zafarbia akvarelom bohaté okolážované plátna.

Osvetlenie
Waši bol tradične používaný v svetlách a obrazovkách, a v modernejšej dobe v okeniciach využívaný pre jeho priesvitnosť. Mino, hodvábie, seikaiha a unryu sú používané bežne. Potom čo bolo waši navlhčené, mierne sa zrazilo a vyschlo, pre toto napínanie je to viac bezpečné mať ho na ráme.

Viazanie kníh
Sila a flexibilita robí waši vyníkajúcim pre obaly kníh a predsadky či pre knižné obaly a boxy. Jeo pevnosť za mokra ho robí ideálnym na opravu tkanív. Kyoseishi, ungei heavy, hodvábie, chiri a chiyogami sú medzi tými, ktoré sú dostatočne silné na knižné dosky.

Sumi-e a Shodo
Japonská tlač a písanie štetcom používajú sumi, prírodný atrament založený na báze uhlíka.

Okrem iného sa používa aj na origami, drakov, bábiky a dáždniky. V dnešnej dobe sa používa takmer na všetko, cez podložky, na fotografie, nábytok či dokonca pokrytie stien.
Nevýhoda však je, že sa nedá zlepiť či nejak inak opraviť. Pri natrhnutí treba uvažovať nad kúpou nového waši produktu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára