20. 12. 2011

Chirashi-oshi-zushi & Tem


Suroviny :

[Sushimeshi]

3 poháre predvarenej ryže
3 pol. lyžice ryžového octa
10 cm kus sušených chaluh (konbu)

[Chirashi-oshi-zushi]

3 vajcia
150 g mletého kuraťa
2 pol. lyžice sojovej omáčky
3 pol. lyžice cukru
1 pol. lyžica mirinu
1 pol. lyžica sake
1 pol. lyžica šalátoveho oleja
80 g rybieho prachu (sakura denbu)

[Temari-zushi]

1 avokádo
120 g údeného lososa
1 citrón


Predpríprava :

[Sushimeshi]

Chaluhu namočíme v 3. pol. lyžiciach ryžového octa. Po 20. minútach odstránime chaluhu z ryžového octa.
Pripravíme ryžu. Najprv umyjeme ryžu v úzkom hrnci. Ponoríme ju v 3 a 3/5 poháry vody najmenej na 30 minút. Prikryjeme pokrievkou a varíme na vysokom plameni pokým sa ryža neuvarí. Znížte na nízsky plameň a varte ďalších 12. minút.
Odstráňte ryžu z plameňa. Pokropte ryžu zmesou ryžového octa a vône chalúh. Premiešajte pomocou lopatky na ryžu, pomôžete si tak s vyparovaním.

[Chirashi-oshi-zushi]

Rozbite 3 vajcia, pridajte 1 pol. lyžicu cukru a zamiešajte. Ohrejte v hrnci šalátový olej, pridajte vajíčkovú zmes a povarte na strednom ohni asi 5 minút. Zabráňte vajcu aby nezhorelo, v občasných intervaloch odložte hrniec z plameňa. Rozdelte miešané vajce na malé kúsky, miešajte za pomoci paličiek.
Položte mleté kuracie mäso do hrnca. Pridajte sake, mirin, sojovú omáčku a 2. pol. lyžice cukru. Varte na strednom plameni a miešajte paličkami až pokým sa nezačne tekutina vyparovať.
Varte "snehové hrášky" po 3 minúty. Odlejte hrášky a nakrájajte ich na 3. cm pásiky.

Príprava :

[Chirashi-oshi-zushi]

Na nádobu umiestnime kus plastového obalu.
Umiestnime ryžu na obal a uhlaďme ju.
Pokryme ryžu kuraťom (zmesou) a znovu zploštime.
Posipme kura ryžou a opäť sploštime.
Na koniec dáme sushi so silonovým sáčkom, znovu sploštíme. Vyberieme z nádoby.
Otáčajte vrstvami sushi a umiestnite na tanier.
Ozdobte vrstvy sushi s miešanými vajcami, snehovými hráškami a denbu.

[Temari-zushi]

Rozdelte avokádo na polovicu. Olúpte a odstráňte jadro. Nakrájajte avokádo na 2,5 cm kusy. Urežte z údeného lososa 2,5 kusy. Pokropte citrónovou šťavou ako avokádo tak aj lososa.
Rozprestrite 20 cm plastový obal. Dajte naň údeného lososa.
Na lososovi umiestnite dva plátky avokáda.
Dajte 2 pol. lyžice sushi ryže na lososa a avokádo.
Obalte a vytvarujte loptu.
Rozviňte a servírujte sushi loptičky na tanieri.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára