20. 12. 2011

Dir en Grey


J-rock/Metal/Visual Kei



Dir en Grey sa nedala zaradiť, a až po niekoľkých rokoch si postupne vyvinula svôj vlastný štýl. Základnými prvkami skupiny však bol vždy rock. Je to skupina, ktorú si buďto zamilujete alebo ju budete nenávidieť. Presne tak ako niektorý fanúšikova, ktorým sa veľmi páčila éra Visual Kei namiesto éry Casual.

Dir en Grey, skupina ktorá dosiahla obrovskú popularitu najme v Japonsku. Teraz sa chystá zaútočiť na Európu a Ameriku...


Kyo

Pozícia : Spevák
Skutočné meno : Tooru Niimura
Narodeniny : 16. február
Miesto narodenia : Kjóto
Výška : 160 cm
Váha : 43,5 kg



Die

Pozícia : gitara
Skutočné meno : Daisuje Ando
Narodeniny : 20. december
Miesto narodenia : Mie
Výška : 178 cm
Váha : 62 kg



Kaoru

Pozícia : gitara
Skutočné meno : Kaoru Niikura
Narodeniny : 17.február
Miesto narodenia : Hyogo
Výška : 170 cm
Váha : 52 kg





Toshiya

Pozícia : basgitara
Skutočné meno : Toshimasa Hara
Narodeniny : 31. marec
Miesto narodenia : Nagano
Výška : 178 cm
Váha : 58 kg




Shinya

Pozícia : bicie
Skutočné meno : Shinya Terachi
Narodeniny : 24. február
Miesto narodenia : Osaka
Výška : 170 cm
Váha . 52 kg


História :

Dir en Grey sa pôvodne nazývali La:Sadies. Tvorili ho terajší členovia, plus basista Kisaki, ktorý potom odišiel. Začiatkom roku 1997, bol prijatý Toshiya ako nový basista a zmenil meno kapely na Dir en grey.

Ich prvý mini album Missa , pripomínal štýl La:Sadies. Album obsahoval iba 6 piesní, ktorými sa snažili o pokrok v hudbe, no ich hudba znela až príliš typicky pre Japonskú Indie skupinu. Po vydaní Jealous a I’ll v roku 1998, sa stali prvou nezávislou Japonskou skupinou, ktorej single stúpali v rebríčkoch Top 10. Zabezpečili si tak pozornosť Yoshiki Hayashi, z X Japan.

Z Yoshikiho spoluprácou vydali v roku 1999, prvý singel a potom aj album Gauze. Ukazoval na to, že skupina dokáže skĺbiť individuálny štýl s hard rockom, a mäkkými prvkami rocku, napríklad ako je to aj v piesni Yokan.

Potom čo sa cesty s Yoshiki  v roku 2000 rozišli, skupina oznámila že vydáva nový album, Macabre. V tomto albume sa texty silne dotýkali spoločnosti. Hovorilo sa v nich o temnote spoločnosti, láske a sexuálnych posadnutostiach. Zväčša o veciach, ktoré by ľudia brali veľmi negatívne. Dir en grey sa snažili zmeniť priemernú skupinu, a preto skúšali všetko čo bolo dostupné.

Macabre, ktorý obsahoval piesne s progresívnym rockom,trash metalom či experimentálnym industrial zvukom prekvapivo obsahoval aj baladu, Ain't afraid to die, ktorá bola vydaná aj ako samostatný singel. Neskôr prišiel album Kisou, ktorý nabral ten istý dych ako Macabre. S jeho experimentálnym industrial zvukom ukázal aj západný vpliv.

Po vydaní tohto albumu išli Dir en Grey na ich prvé turné po Japonsku, Číne, Taiwane a severnej Kórei. V Shanghai sa koncert zrušil nakoľko to zakázala vláda. Táto vec sa stala pár mesiacov po vydaní ich tretieho albumu six Ugly. Tento album spôsobil obrovský nekľud z prevládajúcimi západnými prvkami a kontrovérznymi textami.

Po vydaní albumu Vulgar v roku 2003 sa fanúšikovia Dir en grey rozdelili, akoby na dva "tábory". Prvému sa nepáčila hudba západnného štýlu s ktorým skupina tak experimentovala, a preto veľký základ fanúšikov túto hudbu opustilo. Druhý, ktorý pretrvali sa tešili. A mali sa na čo, pretože skupina to  všetko pochopila a začala vŕtať v hard rocku a heavy metale.

V marci 2005 vydali ďalší album, Withering to death. Album ukázal, že sa skupina "polepšila" od západného štýlu. Po vydaní tohto albumu dosiahli ich prvú neázijsku chart pozíciu vo Fínsku. Hoci to bolo číslo 31, ale bol to úspech. S týmto úspechom sa skupina rozhodla uskutočniť ich prvý európsky koncert, a to na 2. miestach : Berlín a Paríž. Ako dôkaz ich popularity postačovalo to, že oba koncerty boli úplne vypredané. Po koncerte v Berlíne sa Dir en Grey objavili aj na festivale Rock and Ring im Park.

Nakoniec sa rozhodli aj pre cestu do zahraničia, konkrétne do USA, kde odspievali koncert. Bolo to v roku 2006. V máji nasledovala ďalšia cesta po Nemecku. V júni bol Kyo hospitalizovaný kôli zanieteným hlasivkám. Aj keď sa tak museli zrušiť 2. koncerty v Japonsku, pokračovali po návrate Kyo so skupinou Korn na Family Values Tour. V Japonsku sa potom zúčastnili festivau Loud Park Festival.

V roku 2007 oznámili ich vlastnú sólové turné skrz Amerikou. Turné splívalo s vydaním ďalšieho albumu The Marrow of a Bone. Album zobrazoval najviac anglických textov koľko len šlo. Album prijal rôzne názory na skupinu, opäť za to mohol záadný vpliv.

Keďže malo americké turné úspech, oznámili že budú vystupovať ako predskokani na koncerte Deftones. Spravili tak, počas "letnej cesty koncertov " po Európe. Koncerty v Európe boli opäť v Nemecku a Francúzsku. Keď boli v Európe mohli sme ich vidieť aj na koncertoch ako je napríklad Wacken. Po návrate do Japonska sa začala ich tretia cesta Dozing Green.

Vec, ktorá všetkých prekvapila bola tá, že sa skupina pár mesiacov po Európskom koncertovaní opäť vrátila. Ku koncu novembra boli Dir en Grey predskokanmi v Saitama Super Arena spolu so skupinou Linkin Park.

19. decembra vydali dva albumi Decade 1998-2002 a Decade 2003-2007. Bola to zmes predošlých albumov kde poukazovali na rôznorodosť piesní.

Čo sa týka roku 2008, tak Kaoru oznámil že sa chystajú vydať nový album a možno urobia aj nejaký ten koncert po Európe. V máji  začne turné po Japonsku.

Jedna vec, je však istá. Dir en Grey sa nestratí, buď už pre ich experimentovanie alebo pre ich stále sa meniace štýli.

---------------------------------------
         
---------------------------------------
Dir en Grey - Obscure

Dir en Grey - Ain't afraid to die

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára